Surdejsboller – Få mere tid til familien

Det kan være svært at finde tid til sin familie i en travl hverdag. Med surdej, og i dette tilfælde surdejsboller, kan du få mere tid til familien. Det kan være svært at finde tid til at spise god og sund mad i hverdagsfarten. 

Med surdej får du mere tid til baby og barn, for du kan nemlig allerede starte aftenen inden. Lad din dej koldhæve over natten og smid bollerne direkte i ovnen på dit bagestål. Leder du efter det helt rigtige bagestål så har vi samlet de 6 bedste bagestål.

Man kan med fordel lade bollerne hæve i 20 minutters tid, før de lægges på bagestålet

Surdejsbrød kan godt lyde som lidt af mundfuld. Starte flere dage i forvejen, hele tiden skulle holde øje med surdejen. Endelig vente på den er færdig med at hæve. Rulle boller ud og bage.

Det lyder måske som meget at holde styr på for en lille børnefamilie, men så skal man huske at det kun er 10 min om dagen, indtil man skal bage bollerne. 

Det at lave surdejsbrød er nemt at overkomme, når man tager det i små babysteps. Og man kunne tage børne med i køkkenet, lade dem rører. lad dem udforske at surdejen hæver op. Det elsker min dreng ihvertfald.

Morgen-surdejsboller til glæde for hele familien

Det kan godt være at babyen endnu er for lille til at spise, dit lækre bagværk, men det behøver din partner ikke være. Overrask ham eller hende på sengen med en lækker tallerken med dit dampende bagværk. 

Mine surdejsboller er skam også et hit hos børnene herhjemme. Det er både som morgenmad, men også på madpakke, snack på udflugt eller til at slukke sulten efter eftermiddag. Jeg synes selv de er allerbedst med et generøst lag smør, men min dreng kan bedst lide dem med hinbærsyltetøj.

Surdejs tips og tricks

Er du ikke en brødekspert endnu, kan du hurtigt blive det. Brød er for mange mennesker en hobby. Og hvad er ikke bedre end en hobby man kan nyde produktet af i hver dag?

Ligesom alle andre ting, tager det lidt tid og energi at få sat sig ind i sagerne. Men jeg siger jer, der er ikke en rarere følelse end at følge med i ovnen, imens du ser dit brød udarte sig som man havde forventet. Og ovenikøbet kunne nyde sin kreation bagefter. 

Det første og vigtigste ved surdejsbrød er din surdej. Læs med her, hvor jeg har lavet en begynderguide til at springe ud som bagermester.

Surdej giver hvad jeg personligt selv synes er den lækreste skorpe

Opskrift på saftige surdejsboller

Omkring 12-14 stk.

Grej:
  • Skål
  • Bøtte 
  • Bagestål
  • Vægt
  • Klæde – gerne tyndt
Ingredienser surdej:
  • 40g moden surdej – læs her hvordan man gør det
  • 40g vand – 29 grader
  • 20g fint hvedemel (fx tipo 00)
  • 20 g Ølandsmel (en grov hvedemel kan også sagtens bruges)
Ingredienser dej:
  • 400g vand – 29 grader
  • 100g færdig fodret surdej
  • 50 g Ølandsmel (en grov hvedemel kan også sagtens bruges)
  • 400g fint hvedemel
  • 12g salt
  • olivenolie til bøtte
Sådan gør du:

       Dagen før:

  1. Fodr surdejen, med ingredienserne til surdejen. Lad den hæve ca. 40-50% med låget på klem, ved stuetemperatur. Det tager 3-4 timer.
  2. Rør vand og mel sammen. Lad den stå til autolyse under et klæde. Det tager 1 time
  3. Tilsæt salt og surdej til autolyse-dejen – rør det sammen til en homogen masse.
  4. Smør en bøtte med olivenolie – kom dejen heri.
  5. Tag fat i dejen ved en kant og fold dejen over sig selv. Drej bøtten og gentag 4 gange i alt. 
  6. Kom låg på bøtten og lad dejen hvile i 20 min.
  7. Gentag foldningen i løbet af den næste time
  8. Herefter gentages foldningen 2 gange med en times interval. Din dej burde vise aktivitet og hæve – gør den ikke, så lad den stå ved stuetemperatur til den gør.
  9. Stil den på køl natten over.

     

      På dagen:

  1. Tænd ovnen på maks varme (omkring 250 grader) og sæt dit bagestål ind og lad den varme i ca. 45 min. 
  2. Drys mel ud på et bord og vend dejen ud her på. 
  3. Hak dejen i 12-14 boller. Form dem og lad dem hvile på et stykke bagepapir. 
  4. Skru ovnen ned på 220 grader over/under-varme og sætter bollerne i ovnen. 
  5. Bag bollerne i 8 min. 
  6. Skru herefter op på 250 grader  og bag dem i yderligere 7-10 min.
  7. Test om bollerne er færdig, ved at banke på bunden og hør om de lyder “hule”.

PRAKTISK INFORMATION

Stålbagning.dk er finansieret af reklamelinks. Vi kan derfor modtage en lille kommission på produkter købt igennem os. Det er med til at vi kan holde siden kørende.

Email: