Vi har samlet de 6 bedste bagestål for begyndere og brødspecialister her i en alt omfattende guide. Læs dette og du ved nu alt om bagestål.
Med et bagestål får du de helt rigtige omstændigheder for at bage brød, som de gør i de traditionelle bagerier.
Det er begynder-hacket til professionelle resultater. Et bagestål giver dig både den sprøde, gyldne skorpe, og samtidig en langt bedre krumme, end hvis du bagte på en normal bageplade.
Denne side indeholder annoncelinks.
Stålbagnings Anbefalinger
DIABLO SÆT 3 PRO bagestål
- 10 mm
- 2 pizzaspader i letvægts aluminium
- Laserskåret og sandblæst
Pris 749,-
6 ting du vil opleve ved brug af bagestål
- Professionelt brød
- Sprødere bunde
- Forbedret hævning
- En reducerede bagetid
- Let rengøring
- Du vil få en “bageplade” for livet
De Bedste Bagestål 2023
Beskrivelse:
Det unikke pizzastål fra Gourmetstål er den svenske pendant til den klassiske, italienske pizzasten. Pizzastålet er fremstillet af varmvalset stål, som har et robust udtryk og er sejlivet og holdbart. Læs mere hos Kitchenone.dk
Fordele
- Kan bruges i ovn og i grill
- Praktiske greb
- Svensk kvalitet
- Produceret i varmvalset stål
Detaljer
- Tilpas selv størrelse på bagestål
- Med i købet: opskriftshæfte, plejeinstruktioner og stofpose
11 Anmeldelser| 5/5 på bagestål. Læs her
Beskrivelse:
Verdens måske bedste bagestål + den stærkeste kombispade på markedet + 3 lækre brødposer i økologisk bomuld til en stærk pris. Læs mere hos Bagestålet.dk
Fordele
- Højkonduktivt kvalitetsstål fra svenske SSAB
- Solgt til mere end 40 lande
- Dansk kvalitetsprodukt - 10 års brudgaranti
- Kompispade og brødposer med i købet
Detaljer
- 6 mm tykkelse
- Tilpas selv størrelse på bagestål
- Vejl. pris: 947,-
+600 Anmeldelser| 4.9/5 på Trustpilot. Læs her
Beskrivelse:
Med Classic-pizzastålet fra Gourmetstål får du den første og vigtigste ingrediens i en god hjemmelavet pizza, nemlig det gode fundament, som sikrer dig en sprød bund både i ovnen og på grillen. Læs mere hos Kitchenone.dk
Fordele
- Fremstillet af varmevalset stål
- Af et rustikt og sejlivet materiale
- 20 års funktionsgaranti
- Opskriftshæfte, plejeinstruktioner og stofpose med i købet
Beskrivelse:
Til den travle familie – hurtigere klar til brug. Læs mere hos Diablosteel.dk
Fordele
- Laserskåret og sandblæst
- Kan bruges på grill
- Lang levetid – holder i generationer
- Tætteste resultat på en stenovn
Detaljer
- 6 mm tykkelse
- Vægt: 6 kg
- 35x40 mm
+75 Anmeldelser| 4.6/5 på Trustpilot. Læs her
Beskrivelse:
Diablosteel PRO bagestål på hele 10 mm tykkelse! Til feinschmeckeren – rigtig tung OG kompromisløs. Overfladen er sandblæst for at give den bedste kontaktflade med dit bagværk. Læs mere hos Diablosteel.dk
Fordele
- Laserskåret og sandblæst
- Produceret i Danmark
- Lang levetid – holder i generationer
- DIABLO spaden med i købet
Detaljer
- 10 mm tykkelse
- Vægt: 11 kg
- 35x40 mm
+75 Anmeldelser| 4.6/5 på Trustpilot. Læs her
Beskrivelse:
Pizzafredag Bagestålet er et bagestål i bedste kvalitet. Bagestålet er produceret i kulstofstål, og har en silkeblød pudset overflade, der gør det nemt både at bruge og rengøre pladen. Læs mere hos Pizzafredag.dk
Fordele
- Silkeblød pudset overflade - nem at rengøre
- Detaljeret guide medfølger
- Lang levetid – holder i generationer
Detaljer
- 6 mm tykkelse
- Kulstofstål
- Vælg selv størrelse
+180 Anmeldelser| 4.9/5 på Trustpilot. Læs her
Tips og tricks til bagestål
Hvordan bruger man et bagestål?
Med et bagestål bliver det nærmest ikke nemmere. Bagestålet kan bruges i enhver traditionel ovn. De fleste bagestål passer i randerne i ovnen, andre kan sættes på en ovnrist. Samtidig kan bagestålet også bruges i grill, til pizza på en solrig sommerdag. Man kan også, med fordel, bage sine næste pitabrød på stålet.
Forvarm din ovn!
Når du bruger bagestålet skal du lade det forvarme midt i ovnen minimum i 35 min. Selvom det måske lyder af meget, så giver det altså pote i sidste ende. Først og fremmest løfter du dit bagværks niveau til nye højder, men faktisk kan du også spare penge. Ved at udnytte stålets varme, kan du billigt bage flere omgange brød og samtidig spare på energien.
Når du lader bagestålet forvarme, sænker du bagetiden på dit bagværk. Det er også noget man skal være opmærksom på, med sit nye bagestål. Bagværket bliver gennembagt hurtigere, hvilket kommer til at påvirke krummen. Brødet vil blive mere luftigt og saftigt.
Tip: Bagestål på buffet
Brug et afkølende bagestål til holde mad lun, for eksempel på en buffet til det næste familiearrangement.
Før du tager dit bagestål i brug
Inden du tager bagestålet i brug for første gang, er det vigtigt du kæler lidt om stålet først. Det både vigtigt for fødevare hygiejnen og håndteringen, samt levetiden for stålet, at bagestålet bliver “brændt af”. Men fat mod! Forarbejdet er overkommeligt. Følg instruktionerne herunder, og inden længe er du klar til at bage.
- Forvarm ovnen på 230 grader varmluft.
- Vask stålet med sæbe, så det er helt rent.
- Aftør stålet omhyggeligt.
- Brug en fnugfri klud med raffineret solsikkeolie (den billige fra supermarked) til at smøre pladen ind, og vær sikker på at dække hele stålpladen. Er stålet meget fedtet, så “dup” pladen med køkkenrulle eller en tør fnugfri klud.
- Bag stålet i 1 time og sørg for at lufte ud imens.
- Gentag processen de første 3-4 gange, for optimal vedligeholdelse. Du vil opleve at stålet vil blive mørkere, hvilket indikere at du har opnået en tilfredsstillende naturlig rustbeskyttelse.
Vidste du...?
at man også kan stege på sit bagestål? Læg dit bagestål på dit gaskomfur eller grill, og brug den som stegepande. Den høje varme, som stålet kan overfører, giver bøffer og grøntsager en rigtig god stegeskorpe. Det er også perfekt til stirfry eller andet asiatisk BBQ.
Skal jeg bruge bagepapir på mit bagestål?
Nej, man behøver ikke bruge bagepapir på sit bagestål. Vedligeholdes bagestålet korrekt vil dit bagværk ikke sætte sig fast. Madolie er det bedste og billigste til at bibeholde den glatte, rustfri overflade.
Selvfølgelig er det altid en fordel at drysse mel på sit bagestål inden du lægger dit bagværk på. Her vil jeg anbefale groft majsmel eller grov durummel, da det ikke ligeså nemt brænder som normal hvedemel kan gøre.
Hvis du alligevel bruger bagepapir, så vær’ opmærksom på hvor mange grader bagepapiret kan holde til, før det begynder at brænde. Brug da bagepapir med svanemærket. Sørg også for at klippe papiret ud så det passer med dit bagværk. Der skal helst ikke være meget overskydende papir.
Hvad er forskellen mellem en pizzasten og et bagestål?
Tænk at kunne tage en bid med hjem, til det kolde, grå Danmark fra det varme, solrige Italien. Italien har rigtig mange gode retter, men en af de allerbedste må jo nok være pizza.
I Danmark og mange andre steder i verden har vi udviklet på pizzaen, nok fordi vi ikke har haft de rette omstændigheder til at kunne lave de tynde bunde og den luftige skorpe. Vi har som modsvar opfundet pizzastenen, til netop at kunne smage en bid af Italien hjemme i køkkenet. Men hvad hvis jeg fortæller dig at der findes noget der kan gøre det endnu bedre?
Bagesten overfører varmen bedre
En pizzasten/bagesten og et bagestål bruges først og fremmest til at samme formål. Forskellen ligger i at et bagestål kan lagre mere energi end en pizzasten kan. Det betyder at bagestål er mere energieffektive og i sidste ende vil overføre mere varme til dit brød eller pizza. Faktisk leder bagestål varmen 18 gange bedre end en pizzasten.
En bagestål har nok varme til at brødet kan nå at hæve op, modsat en pizzasten. En pizzasten ville have afgivet alt sin varme på 1-2 minutter. Ved at bruge bagestål bliver brødet mere luftigt, da det når at hæve. Det er kraftige undervarmen, får brødet til at bage og hæve sig op.
Varmer hurtigere op
Samtidig er bagestålet også hurtigere til at opvarme, end en pizzasten er, endda på trods sin større varmekapacitet. Stålets ledeevne medføre at stålet kan varmes op til den perfekte temperatur på kun 35-45 min, mens en pizzasten skal bruge 80-100 minutter.
Bagestålets gode ledeevne er også essentielt for at brødet hæver godt op. Stålets høje varmekapasitet, betyder at bagestålet kan beholde sin varme i lang tid og at det kan holde en konstant temperatur. Det giver dit brød perfekte omstændigheder for at hæve og få de lækreste lufthuller.
Hvilken tykkelse skal jeg vælge?
Bagestål kommer i tykkelser fra 6 mm til 10 mm. Det er blevet bevist at tykke bagestål (8 – 10mm) ikke performer bedre end stål i tykkelsen: 6 mm. Derimod bliver de dårligere. Dette skyldes at tykkelsen af bagestålet også betyder at der er mere solidt stål der skal varmes op.
Normale køkkenovne kan stort set ikke overgive den fornødne energi. Energien pr kvadrat cm vil blive mindre, og derfor vil der ikke bliver overført nok energi, til at dit brød bliver helt perfekt.
Et bagestål i tykkelsen 8-10 mm vil derfor ikke give et lige så tilfredsstillende resultater, som et stål i tykkelsen 6-7mm. Derudover er et tykkere bagestål også tungere, og det kan være svært at bakse rundt med.
Det betyder dog ikke at du skal smide dit bagestål i 10 mm ud. Det betyder bare at det kan tage længere tid om at varme op, og dit brød “kun” bliver fristende – ikke appetitvækkende.
Hjemmelavet pizza som var du i Italien
Pizza bliver år for år mere og mere populært i Danmark. Selvfølgelig er take away pizza populært som aldrig før, men du vil med et bagestål opdage at du i mange år har forspildt penge på take-away pizza. Det kan gøres ligeså nemt med Bagestål.
Bagestål er også at fantastisk alternativ til dyre og plads-opbrugende pizzaovne. Samtidig kan et bagestål sikre dig skorper med store lufthuller og en gylden, sprød bund, ligesom i en pizzaovn.
Tip: Bagestål i pizzaovn
Er du en af dem der er så heldig at eje en pizzaovn, så bag på bagestålet inde i ovnen, for en konstant høj temperatur.
Drømmer du også (ligesom mig) om rigtig, autentisk pizza – men turen går ikke lige til Napoli i år? Frygt ej.
Man kan sagtens nærme sig pizza som man får i det Italien, hjemme i køkkenet eller ude på grillen. Og faktisk ligger hele hemmeligheden i dejens hævnings tid og hvor meget vand dejen består af.
Er dejfingre ikke noget for dig, vil du opdage at et bagestål egner sig lige så godt til frysepizza. Bagestålet vil gøre bunden sprød, i stedet for slasket og kedelig. Få i samme omgang brugt de sidste grønsags-, pålægs- og osterester som fyld på pizzaen.
Bag surdej på bagestål for en perfekt krumme
Rigtig godt brød behøves nærmest ikke mere end et tyndt lag smør. Noget kan endda spises helt for sig selv. I stedet for at bruge mange penge på at købe sig til lækkert brød, kunne man begive sig i krig med at lave det selv. Jeg bemærker tit at det bedste brød er det hjemmebagte.
Er du lidt mere velbevandrede i bagning ville du måske også vide at et bagestål er et must. bagestål vil være med til at sikre den perfekte krumme. Undervarme vil både at få brødet til at hæve bedre i ovnen, samtidig med at den hårde undervarmen vil give bunden den perfekte sprødhed.
Surdejen sikre dejen sin lækre gluten-udvikling, hvilket er med til at give brødet en saftig og luftig krumme.
Hævningsprocessen både før og efter brødet er kommet i ovnen er essentielt for brødets krumme. Derfor anbefaler jeg også at bruge et bagestål, for de bedste resultater ved hjemmebag.
Bagestål i dampovn
Du kan med fordel bage på damp med dit bagestål, her er det bare vigtigt at du sikre dig at stålet er blevet behandlet med olie på begge sider. En utilstrækkelig oliebehandling kan føre til at stålet ruster. Af sammeårsag må der heller ikke hælds vand direkte på stålet.
Derudover skal stålet stå på en bagerist, ellers lukkes der for damp gennemstrømningen i ovnen. Når du er færdig med at bruge stålet for denne omgang, er det vigtigt at det køler af i ovnen.
Sådan opbevarer og vedligeholder du dit bagestål
Bagestål er utroligt nemt at gøre rent, Især hvis du er omhyggelig med rengøringen hver gang. Samtidig er det stort set umuligt at ødelægge. Et bagestål kan, ved flittigt brug, holde op til 10 år med omhyggelig vedligeholdelse. Her er nogle vigtige ting at have i mente når du skal vedligeholde dit bagestål:
Madrester
Ofte når du har brugt dit bagestål vil der sidde madrester på det. Når bagestålet er nedkølet, vil madresterne være blevet til aske, og kan nemt børstes af med en stiv opvaskebørste.
Hvis din ovn har en pyrolysefunktion, vil du også med fordel kunne bruge den til at rengøre dit bagestål. Pyrolysefunktionen vil forkulle madrester, fedt og olie, hvilket betyder at bagestålet skal have et nyt lag madolie.
Vedligehold med solsikkeolie
Efter et par gange, hvor du har brugt dit bagestål vil det begynde at se tørt ud. Det er ved at miste sin olie-beskyttelse, og skal derfor igen have et lag madolie; Tag en fnugfri klud og smør et tyndt lag madolie på stålpladen. “Dub” evt. det overskydende olie af med køkkenrulle eller en tør fnugfri klud.
Opbevaring af dit bagestål
Opbevar altid bagestålet tørt og lunt. Ligger dit bagestål et fugtigt sted øges risikoen for rustdannelse markant.
Ovnen er det perfekte sted for opbavaring. Opbevar det endda imens du bruger ovnen til andet. Det kan hjælpe ovnen til at holde en mere stabil og konstant temperatur, hvilket nogle ældre ovne kan have svært ved.
Kan bagestål komme i opvaskemaskinen?
Du skal ALDRIG komme dit bagestål i opvaskemaskinen. Vask i opvaskemaskinen kan føre til rust på pladen og forkortet levetid.
Vask hellere stålet i hånden og tør det omhyggeligt af med det samme.
Du skal helst ikke vaske dit bagestål så tit. Børst kul- og evt. dejrester af bagestålet og påfør det et lag madolie, hvis det trænger. Når madresterne er væk, bliver stålet ikke klamt.
Hvordan fjerner man rust fra sit bagestål?
Uanset hvor godt man passer på bagestålet, vil der opstå rust på det. Er rusten først opstået, betyder det ikke at stålet er ødelagt og ubrugeligt. Fjern blot rusten med ståluld eller en stålbørste.
Giv det derefter et lag madolie, og hvis du virkelig vil kæle for det, kan du med fordel “brænde” det af igen. Læs hvordan du gør her.
Her er det nyttigt at nævne at, man ikke behøves at “brænde” stålet, hver gang det er blevet brugt.
Undgå rustfri stål!
Det kan måske godt lyde lokkende med et rustfri bagestål, men det skal du helst undgå. Kulbaseret stål stål leder nemlig varmen 2.5 gange bedre (ved 200 grader) end rustfri.
Ved siden af kan du se på grafen at rustfristål (blå) først får en mere effektiv varmeledning ved 1000 grader.
Det er bare ikke lige alle der har en ovn der kan nå op på 1000 grader, jeg har ihvertfald ikke :-).
Hvad koster et bagestål?
Bagestål kommer i mange størrelser og tykkelser. Bagestål kommer også i mange priser. Det fleste koster omkring 350-400 kr, men man kan også finde bagestål der koster op til 600 kr. Man finder dem typisk i sæt med andre bagegadgets eller tilbehør.
Med bagestål sparer du penge
Et bagestål er en fremtidsinvestering. Bagestål holder i rigtig mange år (op til 10 år), hvis man behandler det ordenligt. Selvom en “bageplade” til 400 kr. lyder af meget, er det noget du kan tage med dig fra ovn til ovn. Hvis du passer godt på dit bagestål, kommer du til at hente pengene hjem igen i sidste ende.
Her i tider med dyre el-priser sparer du også penge med dit bagestål. Hav altid dit bagestål til at sidde i ovnen, også når du bruger ovnen til andre ting end at bage brød. På den måde kan du bevare energien og varmen i ovnen i længere tid, også selvom der er skruet ned eller slukket.
Er en glat overflade bedre end sandblæst?
Bagestål findes i typisk i to typer: en med glat overflade og med sandblæst overflade. Her er det vigtigt at vide at det udelukkende er udseendet der er til forskel på de to typer.
Ønsker du et stål med et rent look kan du vælge en med glat overflade. Med tiden vil den glatte overflade stortset altid blive ridset i en eller anden grad. Det gør ikke noget ved hvor godt det virker. Der er heller ikke forskel i vedligeholdning processen ved det to typer stål.